Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Villmark i både pose og sekk

Pose på magen kan ofte være en fordel for friluftslivet. Foto: Benjamin Hjort

Jubileumstema: I 2017 ble Benjamin Reidar Storhaug Sandal med på sommerleir med NORILCOs Ungdom og fortalte om hvordan han kombinerer livet med stomi med villmark og friluftsliv

I 2021 og enda en sommer med smitteverntiltak og uforutsigbarhet er Benjamin sine råd for stomiopererte høyst aktuelle for en Norgesferie for de som ønsker å teste telt og friluftsliv.
Han er født med analatresi. Han har hatt colostomi hele livet, og blindtarmstomi siden 2006. Benjamin var med på sommerleir som foredragsholder for å lære deltakerne om hvordan friluftsliv kan kombineres med å ha stomi. I foredraget sitt på leiren nevnte Benjamin at stomi noen ganger kunne være en fordel på tur i villmarken.

- Når du først har stomi kan du bruke det for det det er verdt, særlig på tur, sier han med et stort glis.

I 2017 var Benjamin student ved Høyskolen på Vestlandet hvor han nettopp var ferdig med sitt første år på sykepleierstudiet, samtidig som han jobbet i et bofellesskap for psykisk utviklingshemmede. I tillegg til sin interesse for helsefag kan han også vise til et imponerende utvalg erfaringer fra friluftslivet, blant annet fra tre år på Voss jordbruksskole der han fikk pleie interessen for jakt og fiske.

Utstyr

Ta med utstyr som tar liten plass, og har minst mulig vekt. Huskeliste: - Stormkjøkken/rødspritapparat/multifuel-brenner er smart, her får du kjeler, steke-panne og kaffekjele i ett. - Skarp kniv og skjærebrett - En kopp som inneholder dl-mål - Krus, tallerkener og bestikk (unngå tunge og knuselige)- Nødvendig mat og drikke, selvfølgelig! - en liten flaske med Zalo og oppvaskbørste/svamp.

TIPS! Flytt innholdet fra evt. store flasker over i mindre beholdere for å spare rom i sekken.

Kaffe

Kok opp en kaffekjele med vann. 2. Ha i kokekaffe-pulver, nok til at pulveret blir liggende med en god «topp» på toppen av vannet. 3. Løft kjelen raskt opp ca. 1 miniutt, og rolig ned igjen. Gjenta 7 ganger. 4. La kaffen stå rolig og trekke i 3-4 minutter, slik at gruff samles i bunnen. 5. Kaffen er klar! Det vil som regel komme med litt gruff i den første koppen.

Villmarksopplevelser til inspirasjon

Villmarkslinja på Voss bød på ulike utfordringer og opplevelser som virkelig har gjort inntrykk, både på Benjamin, og for tilhørerne, som ble inspirert til å dra på egne turer. Særlig nevner han øyeblikket da han som 17-åring ble valgt ut sammen med en medelev som de to heldige som skulle få reise til Østerrike i fem uker, for å jobbe som rafteguider.

- Jeg syntes det virket skummelt å skulle være rafting-guide i starten på grunn av stomien, det virket jo veldig røft og brutalt og jeg så for meg lekkasjer og våtdrakter i skjønn forening! Jeg var faktisk veldig overrasket over at de i det hele tatt turte å sende meg når de visste om stomien min. Men jeg er glad for at de ga meg muligheten, og vi gjorde såpass gode forberedelser at det aldri ble noe problem.

Drømmer om nye naturopplevelser

Turen til Østerrike er ikke den eneste turen han har vært på som virker ekstrem for de fleste. De dro også til Svalbard, hvor de gikk på lange skiturer i beinkaldt og forblåst åpent vinterlandskap. Stomien viste seg å være veldig praktisk på disse vinterturene.

- Det var 20 minus ute, og vi hadde lagt oss i teltet og akkurat fått varmen i soveposen. Vanligvis lager vi til en utedo utenfor, for eksempel at vi graver en grop der man kan sitte litt lunt. Men når soveposen var god og varm er jeg ikke særlig misunnelig på mine klassekamerater som må ut av teltet, og fram med den bare rumpa i sur vind for å gjøre sitt fornødne.

Benjamin er langt ifra ferdig med friluftsliv, selv om han nå ikke har det som hovedgeskjeft. Han har flere drømmer om turer han ønsker å gjøre.

- Da jeg var liten fantaserte jeg om å bo ute i naturen i et helt år, og nå drømmer jeg om å tørre å dra på en skikkelig lang tur, det hadde vært veldig gøy å få til, sier han.

Tips og triks fra Benjamin

Benjamin har delt noen tips som kan gjøre turopplevelsen med stomi litt enklere:- Har man blindtarmstomi som meg, kan man gjøre en gjennomskylling før turen, så kan man gå opptil 3 dager uten at det kommer avfall ut av tarmen. Man kan bruke plugger eller en miniatyrpose som man setter på i stedet for vanlig pose:

- Det vil være ideelt for korte turer, så slipper man å ta med seg så mye utstyr, forteller han.

Oppvask

Gå til et sted der du har tilgang på kaldt vann, helst en bekk eller elv det er rennende. 1. Bruk kjelen du har laget mat i, skyll den lett, og ha i vann som du koker opp

2. Begynn med de reneste tingene og vask med følgende prosedyre: a. Skyll godt i kaldt vann. b. Dypp i varmt vann. c. Ha på fettløselig såpe hvis du har. d. Skrubb med børste/svamp eller evt. mosee. Skyll i kaldtvann. La tørke

Ellers påpeker Benjamin at det kan være lurt å tenke gjennom hvordan man pakker sekken dersom uhellet skulle være ute.

- Når jeg er på tur har jeg alltid et sett lett tilgjengelig utstyr med en ferdig klipt plate, kompresser og en ny pose i topplokket, mens resten av utstyret ligger i bunnen. På den måten har jeg utstyret klart umiddelbart dersom jeg skulle trenge å skifte fort, mens resten av utstyret ikke trenger å være like lett tilgjengelig. Denne måten pakker jeg uansett hvor jeg skal reise, det er også praktisk på flyreiser.Jeg pakker heller aldri utstyr i originalpakken, men så kompakt som mulig i brødposer eller zip-poser for å spare plass i sekken. Jeg beregner antall poser nøye etter eget avføringsmønster, slik at jeg bare har med meg akkurat det jeg trenger. Skulle jeg beregne feil og gå tom for poser en gang måtte jeg ha kokt vann og skylt en brukt pose for å bruke den om igjen som en reserveløsning.

Da han raftet krevde det spesielle forholdsregler, som kan være greie å prøve ut hvis man driver med intensive aktiviteter hvor man beveger seg hurtig.

- jeg brukte et heldekkende magebelte for å holde stomien på plass, og brukte en tørr topp som holdt overkroppen stort sett tørr, slik at utstyret mitt aldri løsnet. Det funket kjempebra, forteller Benjamin.

Alltid når han er på tur bruker han en todelt pose for å gjøre skift mindre omfattende.

- Jeg bare bytter den ytterste posen med innhold og putter den i en liten tett pose, så klikker jeg bare på en ny, ren pose på plata som sitter igjen rundt stomien. Hvis jeg er effektiv kan hele skiftet bare ta 20 sekunder. Jeg kan til og med gjøre det i soveposen hvis den er bred nok!

Primus-lunsj - Stekt ørret i fløtesaus

Slik gjør du: 1. Sløy fisken og kutt av hodet. Del fisken i to dersom fisken er for lang for panna. 2. Gni inn mel utenpå hele fisken, også på innsiden av buken. Dette gir fisken en sprø skorpe hvis den får steke lenge nok. 3. Krydre fisken med fiskekrydder, salt ogpepper. 4. Ha smør i panna, og stek fisken til skinnet er sprøtt og bena løsner lett fra kjøttet. 5. Ta ut bena og skjær av finner og hale, og del fisken opp i små biter.6. Ha i rikelig med fløte, og smak til med mer pepper og fiskekrydder. Serveres med brød og smør.

Handleliste: Smør • Fløte • Mel • Fiskekrydder • Salt •Pepper • Brød • Smør

Skitt fiske!

 

Artikkelen ble første gang publisert i NORILCO Nytt 4/17

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni
21. september - 24. september
28. september - 1. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.