Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Antallsbegrensning skaper reaksjoner

Forbruksmateriell som stomiposer, -plater og klebespray i blå toalettmappe

NORILCO får en del henvendelser vedrørende endringer i antallsbegrensning av enkelte produkter 

NORILCO mottar en del henvendelser vedrørende endringene fra 01.01.2020 som er gjort i utlevering av produkter. På enkelte produkter er det lagt inn en maksbegrensning på antall. 

Les også -  Noen nye endringer for deg med stomi

NORILCO anser at blåreseptordningen er god og det er viktig at denne ordningen forblir god. De siste årene har det vært en sterk økning i utlevering av tilleggsutstyr som det nå er satt begrensinger på. Dette er en økning som ikke kan fortsette like sterkt som til nå. Dette vil true blåreseptordningen.   

Ved å sette en maksgrense på enkelte produkter vil det gi en retningslinje for hvordan produktet skal brukes. Vi i NORILCO ser for eksempel ofte at klebespray blir brukt feil og i alt for store mengder ved bytte av plate.   

Begrensningene er satt etter faglige råd, og taket er satt høyt. Men noen vil oppleve at de ikke får ut samme antall produkter som de er vant til å få. Det er viktig at personer som opplever dette tar kontakt med stomisykepleier for en faglig veiledning. Det er mange gode alternativer som kan benyttes i de aller fleste tilfellene.   

Les også - Når rett blir galt

 

Hva om det ikke finnes alternativ?  

Da må du ta kontakt med HELFO eller oss i NORILCO. Vi i NORILCO bruker informasjon fra de som ikke har alternativer til å kunne endre vedtaket som er gjort. Få gjerne en fagperson til å bekrefte dette. Da står vi sterkere i vår sak om vi skal jobbe for å endre dette.  

 

Må jeg oppsøke fagpersonell, alt funker jo fint bare jeg får nok produkter?  

Ja, NORILCO anbefaler alle å oppsøke fagfolk. Dette fordi stomiutstyr er reseptbelagt. Før det skrives ut resepter år etter år bør fagfolk se på stomien, for å se om det er noe som kan gjøres annerledes. Det skrives heller ikke ut ubegrenset med medisiner på resept uten faglig vurdering av lege en gang iblant. 

 

Er uttaksbegrensninger greit for NORILCO? 

For NORILCO er det viktig at vi har en god ordning for personer som benytter seg av stomiutstyr og tar dette ut på blå resept. Økningen som har vært i det siste ser vi kan være en trussel for denne ordningen. Rett bruk av utstyr er viktig både for bruker og selve ordningen. Vi ser at i de aller fleste tilfellene så finnes det gode løsninger for den enkelte, men noen må ha litt veiledning og opplæring i hvilke produkter som kan benyttes. Et maksuttak er i orden så lenge det finnes gode løsninger for brukerne. Ser vi at brukerne ikke får et godt nok tilbud er dette selvfølgelig ikke greit.

Vi i NORILCO ser at denne endringen kan være med på å bevisstgjøre brukere, helsepersonell og utlevererne om viktigheten av god opplæring i bruk av produkter og håper dette er med å bedre livskvaliteten til den enkelte med stomi. 

Les også - En viktig seier for stomiopererte

Rammer endringene deg?

NORILCO ønsker å høre fra deg som har fått en faglig veiledning og som ikke får ut nok produkter. Vi trenger din stemme til å endre maksgrensen om det viser seg at det er behov for dette. Send oss gjerne en epost på post@norilco.no  

NORILCOs 50-årslag i 2021

Bli med på en undersøkelse om NORILCOs betydning gjennom snart 50 år. Hjelp oss å forme et fantastisk jubileumsår med dine innspill og ønsker!
Du kan blant annet fortelle hva NORILCO betyr for deg, og sende inn dine bidrag i skjemaet. Undersøkelsen er anonym hvis du ikke selv legger igjen kontaktinformasjon for å bli kontaktet.

Gå videre til undersøkelsen!

NORILCO om koronasmitte

NORILCO representerer mange medlemmer vurdert til å være i risikogrupper som kan være ekstra utsatt for risiko, noe vi tar på alvor.

Les mer

Medlemskap

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

3. september - 6. september
11. september - 13. september
23. oktober - 25. oktober
Amgen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.