Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Brokk – forebygging fremfor reparasjon

Wenche Backstrøm arbeider som stomisykepleier ved Sørlandet sykehus og snakker varmt om hvordan man kan forhindre brokk i stomiområdet, såkalt parastomalt brokk. Foto: Arne Holte

Brokk er en vanlig komplikasjon som oppstår for mer enn 48 prosent av stomiopererte, og spesielt ofte ved colostomi.

Brokket kan oppstå så sent som opptil 30 år etter stomioperasjonen, men vanligvis innen to år. Dessverre ser man i sjeldne tilfeller brokk som oppstår allerede før pasienten er utskrevet fra sykehuset. Forskere hevder imidlertid at alle stomipasienter vil utvikle parastomalt brokk dersom de har stomien lenge nok.

 

FLERE ÅRSAKER TIL AT BROKK OPPSTÅR

Årsakene til at det oppstår brokk i stomiområdet kan være mange og sammensatte. I noen tilfeller kan det dessverre også tilskrives uflaks.

 

- Stomien skal etter dagens prosedyre anlegges gjennom magemusklene slik at disse kan gi støtte og forebygge utviklingen av brokk. Dersom denne prosedyren av ulike årsaker ikke har blitt fulgt, har man en større risiko for utvikling av brokk, sier Wenche Backstrøm.

Økt buktrykk, som for eksempel oppstår under kraftig hoste, brekninger og ved tunge løft, er en hyppig beskrevet årsak til utvikling av brokk.

 

- Svake magemuskler, som ofte sees hos eldre og utrente mennesker, medfører at bukmusklene ikke gir nok støtte til stomien når buktrykket øker som ved tunge løft, sier hun.

Overvekt er også en stor risikofaktor for utvikling av brokk i stomiområdet. Tykk bukvegg, og en livvidde på mer enn 100 centimeter kan i følge nyere forskning øke faren for brokk med hele 75 prosent. Stomisykepleieren har skrevet en fagartikkel om stomi og brokk og hvordan du kan forebygge at brokk oppstår.
Les også - Brokk - forebygging fremfor reparasjon

 

STORE KONSEKVENSER I DAGLIGLIVET

Mange pasienter som lever med brokk i stomiområdet beskriver et redusert selvbilde fordi brokket er fysisk skjemmende og vanskelig å skjule under tøy. I tillegg kan det være vanskelig å få tilpasset riktig stomibandasje og man opplever dermed en økt risiko for lekkasjer.

 

- Dette kan lede til sosial isolasjon.  Pasienten tør ikke gå ut i frykt for lekkasje og for at andre skal bite seg merke i denne kulen som er fremtredende på den ene siden av magen forteller Backstrøm.

Brokket kan også forårsake smerter eller ubehag i stomiområdet på grunn av strekk i huden, hindring når avføring skal passere gjennom tarmslyngene i brokket, eller fordi brokket er inneklemt.
Pasienter med tykktarmstomi kan i visse tilfeller miste muligheten til å irrigere, noe som er et kjærkomment hjelpemiddel for mange.

 

- Som stomisykepleier, anser jeg det som en av mine hovedoppgaver å formidle at man kan leve som normalt til tross for at man har stomi, stomien skal ikke være det som begrenser deg i dagliglivet. Likevel ser man at utfordringene som kan oppstå i kjølevannet av et brokk i stomiområdet, ofte krever så mye tilpassing og forholdsregler at pasienten opplever en følelse av svekket livskvalitet, forklarer Backstrøm.

Les også - Forebygging av brokk

 

50 PROSENT FÅR TILBAKEFALL

Brokk kan føre til redusert selvbilde, vanskeligheter med å få tilpasset riktig stomibandasje og økt fare for lekkasje, i tillegg til smerter og ubehag. Kirurgisk kan dette forebygges ved at det dannes et mindre hull i bukveggen, legges inn et nett eller ved å flytte stomien. Kirurgen avgjør hvordan en slik operasjon skal foregå. Det er viktig å merke seg at omtrent 50 prosent opplever at brokket kommer tilbake selv etter operasjon.

 

- Nettopp derfor er det så viktig at pasienten selv vet hva han eller hun kan bidra med for å redusere risikoen for at brokk i stomiområdet i det hele tatt oppstår. Vi som stomisykepleiere må også ha god kunnskap om dette, slik at vi kan sette inn de forebyggende tiltak som er nødvendige og sikre at pasienten forstår og følger disse tiltakene, sier Backstrøm.

 

DE 3 F`ENE: FOREBYGGING, FOREBYGGING, FOREBYGGING

Studier viser at forekomsten av brokk blant opererte kan halveres ved å innføre tre forebyggende tiltak samtidig: pasientinformasjon, styrking av magemuskler og bruk av støttebelter. Jo nøyere tiltakene blir fulgt desto færre brokk oppstår.
Dette er grunnlaget for at Backstrøm mener at forebygging av brokk i stomiområdet bør ha en sentral plass i oppfølgingen av stomipasienter, helt fra før operasjonen og etter et gitt system de to første årene etter.

 

- Pasientene må få forståelig informasjon både skriftlig og muntlig før de blir operert. De må møte helsepersonell med god kunnskap på området mens de er inneliggende på sykehuset, og de må få jevnlig oppfølging i forhold til dette poliklinisk etter utskrivelse, sier hun.

 

Ved første konsultasjon i poliklinikken etter utskrivelse, bør informasjon om forsiktighetsregler gjentas og eventuelt støttebelter tilpasses. Ved andre konsultasjon etter omtrent tre måneder, gjentas informasjonen igjen og treningsprogrammet for magemusklene introduseres og helst gjennomføres, fortsetter Backstrøm.

 

- Jeg mener at forebygging er nøkkelen til å bekjempe brokk i stomiområdet.

Det er svært viktig med fremtidig jevnlig oppfølging og gjentakelse både av forholdsregler og øvelser for å sikre at tiltakene blir fulgt og med det forebygge utviklingen av brokket, avslutter hun.

 

Øvelsesvideo

Ulike opptreningsøvelser kan man starte med allerede tre måneder etter operasjon, men det er viktig at disse utføres riktig. Derfor har Wenche Backstrøm laget en video på YouTube der hun også viser hvordan du kan utføre de ulike øvelsene. Hun går gjennom tre gode og lette øvelser for mage og bekken, og forklarer nøye hvordan du som relativt nyoperert skal gå frem. Videoen finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=UQKsxvHwU4Q

 

Brokk i stomiområdet, parastomalt brokk, er en bul eller hevelse som forårsakes av at en eller flere slynger av tarm trenger seg gjennom hullet i bukhinnen som stomien er anlagt gjennom. Kulen som oppstår kan være alt fra en så vidt synlig bul til på størrelse med en håndball.

  • Mer enn 48% av stomiopererte i dag utvikler brokk i stomiområdet.
  • Permanente tykktarmstomier viser veldig høy forekomst, og brokk som har oppstått opptil 30 år etter stomien ble anlagt.
  • Midlertidige tynntarmstomier viser ofte en mye lavere forekomst fordi disse stomiene vanligvis legges tilbake etter alt fra 2 uker til 6 måneder, før brokket har oppstått.

Denne artikkelen ble første gang publisert i NORILCO Nytt 4/18

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

20. mai - 22. mai
10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.