Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Fellesskap i fokus!

NORILCO, konstituert 24. april 1971 nærmer seg et halvt århundre med samhold og tilhørighet

Fellesskap i fokus
Foreningens mål var å skape et fellesskap av opererte for opererte og pårørende, for på 70-tallet var det å legge ut tarmen noe man holdt for seg selv, og stomiutstyret var dyrt, dårlig og vanskelig å tilpasse.

For NORILCO har det alltid vært spesielt viktig å formidle at man ikke er alene. Utgangspunktet for å stifte foreningen handlet først og fremst om å skape fellesskap og en likemannsordning der pasienter som fikk pose på magen kunne møte likesinnede, og lære å mestre hverdagen gjennom å møte andre som klarte seg fint.  

De første to årene skjedde en eksplosiv medlemsvekst i foreningen. På to år ble det 500 medlemmer, og medlemsmøtene var stappfulle da dette var den eneste måten å holde seg oppdatert både faglig, og på utstyr og produkter. Kunnskapsdeling var allerede da betydningsfullt, og spørsmål og løsninger sitter løst, da som nå. I dag teller foreningen over 5000 medlemmer.

Før foreningen ble stiftet, var livet som stomioperert vanskelig. Det fantes ingen tilfredsstillende bandasjer, ingen blåreseptordning eller økonomiske stønader, og få til ingen i samme situasjon å snakke med. Mange stomiopererte levde anonymt, eller isolerte seg av frykt for diskriminering og stigmatisering. Kunnskapen om stomi blant helsepersonell generelt var stort sett også fraværende, mens vi i dag har et etablert et godt samarbeid med SiS – sykepleiere i stomiomsorg, og en aktiv og oppsøkende likepersonstjeneste ved landets ulike sykehus.

Tre viktige milepæler

  • Den første pasientorganisasjonen som begynte med likepersonstjeneste, tidligere kalt besøkstjeneste. I dag driver alle 14 pasientorganisasjoner som er tilknyttet Kreftforeningen den samme tjenesten, og den danner grunnlaget for tildeling av statlig tilskudd for alle funksjonshemmede organisasjoner i Norge.
  • Foreningen har lagt grunnlaget for skolering av helsepersonell og likepersoner, noe som fortsatt er et varemerke for NORILCO. Dette ble på 2000-tallet videreført til Lærings og mestringssentrene på ulike sykehus rundt om i landet. Likepersonstjenesten fungerer i dag som et supplement til helsevesenet, og NORILCO har over 200 kvalifiserte besøkere som du kan benytte selv om du ikke er medlem. 
  • Våren 2016 vant NORILCO en betydelig seier. I statsbudsjettet vedtok regjeringen å fjerne økonomisk støtte for en del svært viktig forbruksmateriell relatert til stomiopererte. Etter press fra NORILCO, helsepersonell og politikere, ble vedtaket omgjort i revidert statsbudsjett i april 2016.

Veien videre

Det viktige for NORILCOs fremtid er å ivareta alle medlemmer på samme grunnlag, uavhengig av diagnoser og operasjoner, og å opprettholde aktivitetene og fellesskapet som foreningen er så kjent for. Foreningen inkluderer flere pasientgrupper, og den største gruppen er de med diagnosen mage- og tarmkreft som ble inkludert i 2014.  Mage- og tarmkreft er den vanligste årsaken til rundt 1900 nye stomi- eller reservoaroperasjoner i året.

Foreningen har i løpet av nærmere 50 år etablert landets mest omfattende likepersonstjeneste, med oppsøkende virksomhet på sykehus som metode helt fra starten for å fange opp nyopererte. Dette var også det viktigste for rekruttering til medlemskap samt et godt forhold til de som hadde med pasientgruppen å gjøre. NORILCO er unik i så henseende, og har gjort stor forskjell i mange enkeltindividers liv, og vil fortsette i samme spor og hardt for en bedre hverdag for alle medlemmer.

 

"Skolering av besøkere og helsepersonell er blitt NORILCOs varemerke. Kurs med både stomiopererte og helsepersonell, med innledninger fra så vel fagfolk som de opererte selv, har vært systematisk gjennomført siden 1973. Alle besøkerne arbeider etter retningslinjer som i prinsippet er de samme over hele landet. Det legges stor vekt på skoleringen av besøkslederne.» - Å Være I Samme Båt…Likemannsarbeid i funksjonshemmedes organisasjoner – En veileder (Sosial- og helsedepartementet, 1994)

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.