Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Helfo har lyttet!

Antallsbegrensningene rundt medisinsk hjelpemateriell for stomi har engasjert sterkt og lenge

Endelig har saken om kvotebegrensningene på medisinske hjelpemidler for stomi tatt en vending der vi kan uttrykke glede over at Helfo har valgt å oppheve kvotene på geldannende granulat (fortykningsmiddel), plateforlengere og kleberfjernerspray.

Dette er en stor lettelse for de som sliter med lekkasjer og sår hud som har vært nødt til å betale for nødvendig hjelpemateriell fra egen lomme for å slippe å oppleve en reduksjon i livskvalitet på grunn av mangelen på nødvendige produkter i hverdagen.

Les mer – Antallsbegrensninger – et slag i ansiktet

Opphører fra 1. november

Antallsbegrensningene på geldannende granulat, kleberfjerner i spray, og plateforlengere opphører fra 1. november. Brukere som har hatt utgifter kan få refundert det utlegget de har hatt av Helfo dersom de sender inn kvittering på kjøpene som brukerne har dekket av egen lomme.
Informasjonen om refusjon av utgifter til medisinsk forbruksmateriell på blå resept er nå oppdatert på Helsenorge.no
Helfo understreker at det ikke er innført begrensinger i produkttypene som ansees som hovedprodukter for personer med stomi.

 

Dette må du gjøre

Først og fremst må du som nå betaler for nødvendig hjelpemateriell fra egen lomme spare på alle kvitteringer frem til kvotebegrensningene oppheves den 1. november.
Etter denne datoen skal du kunne hente ut hjelpemateriellet du trenger på vanlig måte via resepten din.
Hvis du har hatt utlegg for mer enn 4000 geldannende granulat, 80 kleberfjerner i spray og 1000 plateforlengere i 2020 kan du søke om refusjon for antallet utover antallsbegrensningene som du har betalt for selv.

  • Kvitteringer må sendes til Helfo innen 6 måneder fra hver enkelt kjøpsdato.
  • Har du kvitteringer som er eldre enn dette, må du sende søknaden innen 31. desember 2020.
  • Søknadene kan sendes via digitalt skjema hos helsenorge.no.
  • Du kan også søke via Altinn, eller sende søknad med kvitteringer via brevpost direkte til Helfo.
  • Saksbehandlingstiden er inntil 8 uker.

helsenorge.no, refusjon av utgifter til medisinsk forbruksmateriell på blå resept, kan du lese mer om hvilke detaljer som er viktige å få med for at søknaden din skal kunne behandles.

Utilsiktet effekt

Kvoter på medisinsk hjelpemateriell for stomiopererte ble innført 1. januar 2020. Disse kvotene ble av Helfo ansett som satt raust, derfor var det heller ikke rom for unntak.
Allerede i sommer begynte mange stomiopererte å gå tomme for medisinske hjelpemidler som kleberfjerner, plateforlengere, og fortykningsmiddel i hverdagen. Disse hjelpemidlene bidrar til at stomiopererte opplever trygghet uten frykt for lekkasjer fra posen og vonde sårdannelser rundt stomien.
Da vi i NORILCO satte fokus på antallsbegrensningene og konsekvensene av dem på stomidagen 3. oktober, hadde temaet ikke fått noen offentlig oppmerksomhet. Så kom helseminister Bent Høie på banen. Saken ble også til et representantforslag om å fjerne begrensningene på stomiutstyr der den er til behandling i helse- og omsorgskomiteen.

Les mer - Fortsatt usikkerhet om fjerning av kvote

 

Flere pasienthistorier vi har mottatt beskriver en økonomisk fordyrende hverdag på mer enn én måte, andre beskriver å ha redusert egen eller sine barns aktivitet for å spare på utstyr og utgifter. Noen isolerte seg som en følge av mangelen på nødvendige hjelpemidler og frykt for lekkasjer. Enkelte stod overfor valget om å si opp jobben eller å ta opp forbrukslån for å ha nok medisinske hjelpemidler for stomi til å kunne stå i jobb.
Kvotene medførte flere titalls tusen kroner i ekstra utgifter for personer med utlagte urinveier og tarm.  
Helfo har hevdet at begrunnelsen for antallsbegrensningene på enkelte produkter først og fremst har vært for å sikre riktig bruk av disse produktene. I kjølvannet av dette har veiledning og opplæring til stomiopererte blitt en del av diskusjonen.

Vi i NORILCO ønsker derfor fortsatt en diskusjon om veiledningstilbudet til personer med stomi velkommen.

Takk for all støtte, alle innspill og personlige historier vi har mottatt. Uten dette store engasjementet hadde vi ikke fått til en reversering av disse antallsbegrensningene alene.

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.