Gå til hovedinnhold

Kan jeg dykke med stomi?

shutterstock_1298779792
Dykking med stomi Foto: Shutterstock

Kan oksygentanker og dykkerutstyr bli en utfordring ved festing og stramming i området en stomi er plassert? Hva med trykkforskjeller?

Torill har svaret:
- Vi har tidligere holdt på at man ikke skal dykke lenger ned enn 10 meter.  Her på Haukeland har vi trykktankbehandling, og dykkerlegen sier at dersom man bruker dykkerdrakt ser hun ingen grunn til at man ikke skal kunne dykke lengre ned selv med stomi.  
Selvfølgelig kan tungt utstyr være en utfordring men da heller på grunn av faren for å overbelaste bukveggen og potensielt få brokk.

Guro supplerer:
- Stomien i seg selv er ikke noe problem. Det er grunnlidelsen og eventuelle brokk som kan diskvalifisere for dykking.  Så om man har et sportsdykkersertifikat og deretter får stomi, så hadde jeg bedt om en ny vurdering hos lege før dykking gjenopptas.

Konklusjon:

- Ja! Du kan dykke med stomi, kontakt først fagpersonell og prøv deg deretter frem. Husk at det som fungerer for deg, fungerer kanskje ikke for andre. Alle tarmstomier og operasjoner er individuelle, ingen kropper er like.

Andre tips som kan være nyttige:

  • Bruk en mindre stomipose som du bytter med en gang du kommer opp fra vannet, da rester av salt- og også klorvann kan irritere huden din.
  • Om stomien er plassert litt ugunstig, kan du prøve ulike poser enn det du vanligvis bruker hvis posen er utsatt på grunn av utstyret.
  • Hvis du skal være lenge i vannet, kan det være lurt å sette ekstra tape rundt kanten på hudplaten.
  • Det finnes også egne badebelter som holder stomiposen på plass.

Kilder: Torill Olsen, stomi- og kontinenssykepleier, Haukeland Universitetssykehus Guro Vaagbø, seksjonsoverlege ved Seksjon for hyperbarmedisin, Haukeland universitetssykehus