Jacqueline B. Mikula <redaksjonSPAMFILTER@norilco.no (Fjern SPAMFILTER fra adressen)>
31. mai 2022
Kan oksygentanker og dykkerutstyr bli en utfordring ved festing og stramming i området en stomi er plassert? Hva med trykkforskjeller?
Torill har svaret:
- Vi har tidligere holdt på at man ikke skal dykke lenger ned enn 10 meter. Her på Haukeland har vi trykktankbehandling, og dykkerlegen sier at dersom man bruker dykkerdrakt ser hun ingen grunn til at man ikke skal kunne dykke lengre ned selv med stomi.
Selvfølgelig kan tungt utstyr være en utfordring men da heller på grunn av faren for å overbelaste bukveggen og potensielt få brokk.
Guro supplerer:
- Stomien i seg selv er ikke noe problem. Det er grunnlidelsen og eventuelle brokk som kan diskvalifisere for dykking. Så om man har et sportsdykkersertifikat og deretter får stomi, så hadde jeg bedt om en ny vurdering hos lege før dykking gjenopptas.
Konklusjon:
- Ja! Du kan dykke med stomi, kontakt først fagpersonell og prøv deg deretter frem. Husk at det som fungerer for deg, fungerer kanskje ikke for andre. Alle tarmstomier og operasjoner er individuelle, ingen kropper er like.
Kilder:
Andre tips som kan være nyttige:
Les mer - Forebygging av brokk
Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.
Helsepersonell: Kontakt oss
Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO
Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.