Gå til hovedinnhold

Snudde en usunn vane til noe positivt

thomas4.jpg_size-large
Thomas synes det burde bli enklere å støtte mindre organisasjoner på denne måten.
Hvorfor dukket det plutselig opp så mange småbeløp fra en og samme person på NORILCOs støttekonto? Svaret overrasket oss.

For et par måneder siden oppdaget NORILCOs regnskapsførere noen litt snodige bevegelser på organisasjonens bankkonto; fra årsskiftet har det jevnt og trutt strømmet inn en masse småbeløp fra betalingsappen Vipps.

Beløpene skilte seg ut da det tilsynelatende dreide seg om ganske tilfeldige summer, det kunne være 34 kroner den ene dagen og 40 en annen. Alt kom dessuten fra en og samme person, her måtte det vel ha skjedd en skikkelig feil?

Men da vi tok kontakt med Thomas Bjur i Nittedal for å oppklare saken, skulle det vise seg at det slett ikke dreide seg om mange vipsebeløp på villspor. I fjor fikk han nemlig en idé om at han ville donere alle årets pantepenger til NORILCO.

– Det hele startet med at en kompis av meg bestemte seg for å ta alle pengene han fikk fra panteflasker og investere dem i aksjer. Jeg tenkte at det gidder ikke jeg, men det slo meg at jeg godt kunne tenke meg å vie pantepengene mine til en frivillig organisasjon, forklarer han.

– Jeg bestemte meg derfor for at hver gang jeg var i panteautomaten, skulle jeg vipse over samme beløp til den frivillige organisasjonen i etterkant.

Kollega fikk tarmkreft

Men hvilken organisasjon skulle han velge? På nettsidene til Brønnøysundregisteret fant han Frivillighetsregisteret som er en oversikt over organisasjoner som driver frivillig arbeid i Norge. Her falt blikket på NORILCO, som han ikke hadde kjennskap til fra tidligere.

– Da jeg fant NORILCO leste jeg meg opp på hva dere står for og besluttet at dette var et arbeid jeg ville støtte. Det var altså ganske tilfeldig, men i ettertid fant jeg ut at en kollega av meg har vært sykemeldt det siste året på grunn av tarmkreft. Så slik sett klaffet det veldig bra å gi penger til denne saken, sier Thomas.

Noen stordrikker av brus er han så absolutt ikke, men Thomas innrømmer gladelig at det allikevel blir litt pant fra familien i løpet av en måned – spesielt Pepsi Max går det en del av. Så alt i alt er det kanskje bra at en usunn vane kan føre til noe positivt?

– Jo, men jeg startet ikke med dette fordi jeg hadde dårlig samvittighet over brusdrikkingen min altså, ler han.

– I tillegg til at jeg synes det er viktig å støtte mindre organisasjoner, er jeg litt i opposisjon mot at man kun kan donere penger til Røde Kors med knappen på panteautomaten. Hvorfor skal akkurat de få alle pantepengene mine? Jeg skulle ønske at også mindre organisasjoner kunne få penger på denne måten.

Fortsetter kanskje til neste år

Planen hans var opprinnelig å gi pantepenger til NORILCO i 2022 og til en annen frivillig organisasjon neste år. Nå kan det imidlertid se ut til at han kanskje har ombestemt seg og at han vil fortsette å være NORILCOs «pantemann».

– Jeg ble overrasket over at beløpene jeg sendte faktisk ble lagt merke til, jeg tviler på at noen av de større organisasjonene hadde oppdaget dem. Så vi får se hva som skjer; om jeg blir pantemannen deres neste år også, eller om jeg får det kallenavnet et annet sted, smiler han.

Takker for støtten

– Vi er utrolig takknemlige for støtten vi har fått gjennom panten. Det er en god måte for å støtte oss som organisasjon, slik at vi kan gi medlemmene våre en bedre hverdag, sier daglig leder Roy Aleksander Farstad.

Ble du inspirert til å gjøre det samme? Vips valgfritt beløp til #526828.
Støtt oss